Ayhan: Doğru tarım politikaları devreye konulmalı!
GenelDoğru tarım politikalarının devreye konulması gerektiğini kaydeden Mühendis, Teknik Ziraatçı, Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan, “Ülkemizin topraklarında üretilebilecek ürünleri ithal etmenin maliyeti her geçen yıl artmaktadır. Bu ülke tarımı, doğru yönetilirse kendi kendisine yetecek imkânlara sahip olduğumuzu asla unutmayalım. Devlet doğru tarım politikaları ile çiftçisinin yanında olduğunu göstersin, bizlerde üretiriz” diye konuştu.
Türkiye temel gıda üretiminde tamamen kendine yetebilecek bir ülke olabilecekken, dışa bağımlılığı sürdürecek politikalar yürütmekle eleştiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ocak ayı verilerine göre 2020-2021 döneminde Türkiye'nin buğday ithalatının yüzde 78'i Rusya'dan yüzde 9'u ise Ukrayna'dan gerçekleşti. Öte yandan Türkiye'nin arpa ithalatının yüzde 40'ı Rusya'dan; ayçiçeğinin ise yüzde 56'sı Rusya'dan ve yüzde 12'si Ukrayna'dan yapılıyor. Uzmanlar artan ithalat ve enerji maliyetleri düşünüldüğünde, Türkiye'deki ekmek gibi unlu mamullerde ve ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanacağını öngörüyor. Konunun önemine değinen Mühendis, Teknik Ziraatçı, Bitki koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan, “Ülkemizin topraklarında üretilebilecek ürünleri ithal etmenin maliyeti her geçen yıl artmaktadır. Bu ülke tarımı, doğru yönetilirse kendi kendisine yetecek imkânlara sahip olduğumuzu asla unutmayalım. Devlet doğru tarım politikaları ile çiftçisinin yanında olduğunu göstersin, bizlerde üretiriz” diye konuştu.
“ÇİFTÇİLERİMİZE, EKİM İÇİN CESARET VERİLMELİ!”
Arpa, mısır, ay çekirdeği, buğday gibi ürünlerin TMO alım fiyatlarının 2021 yılında yapılan ithalatında düşünülerek ve dünya fiyatlarının da baz alınarak şimdiden açıklanmasının üretimi artıracağına vurgu yapan Ayhan; “Bu uygulama; özellikle, mısır ve ay çekirdeğinin ekim zamanlarının yaklaştığı bu günlerde; mazot, elektrik ve gübrenin çok pahalı oluşu ile ekmeye karar veremeyen çiftçilerimize ekim için cesaret verecektir. Zaman kaybetmeyelim” ifadelerinde bulundu.
“DOĞRU FİYAT İLE İTHALATÇI ÜLKE OLMAKTAN KURTULURUZ”
Ayhan; “2021 yılında açıklanan buğday fiyatı kilogram başına 2,5 TL idi. Bugün ise 5,5 TL’ye yurtdışından buğday almaktayız. Aradaki fark üreticimize verilse, bu para ülkemizde kalsa, iyi olmaz mı? Doğru fiyat verilirse, ithalatçı ülke olmaktan kurtuluruz ” diye konuştu.
“ÜLKEMİZDE ÜRETİM YARIŞI OLACAKTIR!”
Gerçekten, Türk tarımı kurtarılmak isteniyorsa et, süt, mısır, arpa, buğday gibi ürünlerin devlet koruması altına alınması gerektiğini söyleyen Ayhan; “Hasat öncesi ve ekim döneminde yani zamanında ürünlerin alım fiyatı açıklanmalı ve fiyat garantisi verilmelidir. İthal fiyat ile yerli fiyat arasındaki fark ülkemizde kalsın diye de fiyatı açıklanacak ürünün, dünya piyasa fiyatları ile eşdeğer de olması ve alınacak ürünün ödeme tarihinin belirlenmesi gerekir” dedi. Ayrıca Ayhan; “Üretilebileceği taahhüt edilen ürüne değil, üretilen ürüne destek verilip sanal üretime dur denildiği takdirde göreceksiniz; ülkemizde üretim yarışı oluşacaktır, ithalat bitecektir” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir