© Manset23 2020

Geçmişten Geleceğe Din Tasavvuru Paneli Düzenlendi

Elâzığ’ın Gelecek Tasavvuru Uluslararası Kongresi’nde “Geçmişten Geleceğe Din Tasavvuru” paneli düzenlendi.

Harput ve Elâzığ’ın geleceğinin planlaması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla düzenlenen Elazığ’ın Gelecek Tasavvuru Uluslararası Kongresi düzenlenen oturumlar ve paneller ile devam ediyor. Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen kongrenin ilk gününde konuşmacılığını Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Karaman’ın yaptığı “Geçmişten Gelecek Din Tasavvuru” paneli düzenlendi.

Panelin Moderatörlüğünü üstlenen Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Özdemir, böyle kıymetli konukların yer aldığı bir panelde moderatör olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, Kuran’ı Kerim’in insanların işlerini güçleştirmek için değil, kolaylaştırmak için indirildiğini belirterek: “Kuran insanların yolunu daraltmak için değil kolaylaştırmak için gelmiştir. Kuranda zor bir şey yoktur. Allah size güçlüğü değil kolaylığı emreder, ister. Ama insanlar zamanla Kuran’ın yanlış tesfirleriyle kolay yolunu güçleştirmiş. Peygamberimiz buyurmuşlar ki; müjdeleyin, ürkütmeyin. Kolaylaştırın, güçleştirmeyin.” Dedi.

Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Kuran’ı Kerim ile çok küçük yaşta karşılaştığını söyleyerek bu karşılaşma neticesinde hayatını nasıl şekillendirdiği ile ilgili bilgiler verdi.

Aydın: “Göl Köyü benim hocam 5 yaşıyken önce babam bana öğretti. 6 yaşına gelince bizi hocamız İbrahim efendinin yanına verdi. Ben çok küçük yaşta dinle karşılaştım. Çünkü evde annemle babam var onlar namazında niyazında ayrıca hocamız karşımıza çıktı. Biraz Süleyman abinin hayatına yakın bir hayat oldu.” Dedi.

Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Karaman, Abdullatif Harputi’nin önemi ve dünyadaki karşılığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak: “Abdullatif Harputi genel olarak ilk ilim çağı dönemi Harput ve çevresinde geçtiğini görüyoruz. 1842-1914 tarihleri arasında yaşamış bu hocamız. İyi bir kelam hocasıdır. Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyetin ilk dönemi diyelim o dönemde açılan ilahiyat fakültesine ilk tayin edilen kelam hocasıdır. 1992 yılında Kahire’ye gittim doktoramı tamamlamak için. Orada dediler ki Esher’in çok yaşlı bir hocası var bir ziyaret edelim. Türkiye’den geldiğimi söyleyince neresindesin dedi. Harput diyince böyle birden 95 yaşlarındaki hoca irkildi Abdullatif Harputi ile Harput arasında bir ilişki var mı dedi evet dedim orada doğmuş. Onun çok büyük bir hoca olduğunu söyledi. Bir süre misafir ettik bize çok güzel dersler verdi hayranım ona sizi tebrik ediyorum böyle bir memleketten geldiğiniz için dedi.” İfadelerini kullandı.

Panel Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş tarafından panelistlere plaket verilmesinin ardından sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER