Elazığ
19 Nisan, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    33.55
  • EURO
    37.03
  • ALTIN
    2667.4
  • BIST
    9941.56
  • BTC
    61215.93$

ELAZIĞ 2020 YILINI NASIL GEÇİRDİ?

ELAZIĞ 2020 YILINI NASIL GEÇİRDİ?
24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ son yüzyılın en büyük felaketi yaşadı. Meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem, yılın son gününe kadar gündemdeki yerini korudu.

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ son yüzyılın en büyük felaketi yaşadı.  Meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem, yılın son gününe kadar gündemdeki yerini korudu.

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ merkezli yaşanan 6,8 şiddetindeki deprem 41 vatandaşın ölümüne yüzlerce insanın yaralanmasına neden oldu.

10 bine yakın binanın zarar gördüğü Elazığ’da sosyal hayatın her alanı büyük sıkıntılar yaşadı. 5 bin 500 işyerinin yıkıldığı deprem sonrası ildeki işsizlik oranı yüzde 30’lar seviyesine çıkarken, hak sahipliği, kentsel dönüşüm, TOKİ konutlarından yaşanan onlarca sorun, DASK sigortalarında hayal kırıklığı, TOKİ ev ücretleri, ağır, orta ve hafif hasar tartışmaları, bir türlü tamamlanamayan ve ağır aksak yapılan enkaz kaldırma işleri, Elazığ’ın Afet Bölgesi İlanı hususu, TOKİ konutlarının yer seçimleri, proje ve planlama hataları, TOKİ ihalelerinin il ekonomisine katkı sağlamaması gibi onlarca sorun tartışıldı. Bu tartışmalar yıl boyu devam etti.

Ocak ayında neler yaşandı?

STK’LARDAN ORTAK ÇAĞRI ELAZIĞ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN!

Yaşanan Elazığ Sivrice İlçesi 6.8 şiddetindeki depremin ardından  Elazığ’da faaliyet gösteren STK’ların ortak talebini içeren dosya Elazığ TSO’da düzenlenen Basın Toplantısı aracılığı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan tarafından okunan talep dosyasının ana gündem maddesini İlin Afet Bölgesi İlan edilmesi oldu.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ Ticaret Borsası, Elazığ Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, bünyesinde 197 Sivil Toplum Kuruluşunun bulunduğu, Elazığ STK Platformu ve Elazığ Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanlarının katıldıkları ortak bir  basın toplantısı düzenlendi. Yapılan toplantıda Elazığ Afet Bölgesi İlan edilmesi konusunda bütün şartların oluştuğunu belirtilerek bu konuda hükümet yetkililerine çağrıda bulunuldu.

Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesi talebine İçişleri Bakanı Süleyman Soyludan cevap geldi. Bakan Soylu "Şunu söyleyeyim bizim kanunumuzda afet bölgesi diye bir kanun yok. Afete maruz bölge var. Afet bölgesi denilen bir kavram söz konusu değil. Kanunda böyle bir şey yokken böyle bir talep yokken afet bölgesi ilan edilsin demek biraz siyasi yaklaşımdır” diye konuştu.

Şubat ayında neler oldu?

DEPREMZEDELERİN YARALARI SARILMAYA DEVAM ETTİ, BİN KONTEYNER KURULDU

Elazığ’da 75 bin dönüm arazi üzerinde oluşturulan ve ilk etapta bin konteynerin kurulacağı alanda dolgu ve alt yapı çalışmaları aralıksız devam etti.

24 Ocak'ta merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından evleri yıkılan ya da hasar gören depremzedelerin yaraları sarılmaya yönelik çalışmalar başladı. Bu kapsamda depremden hemen sonra başlatılan geçici barınma imkanı sağlayan konteyner kent kurulum çalışması Elazığspor tesislerinin yanındaki 75 bin alan üzerinde devam etti. İlk etapta bin konteyner kurulması planlanan bölgede zemin ve alt yapı çalışması hızlı bir şekilde sürdü.

DEPREMDE HASAR GÖREN BİNALAR YIKILDI

 

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde hasar gören yaklaşık 50 yıllık 4 bloklu küme evleri sitesinin yıkımı kontrollü olarak yapıldı. Yıkım çalışmaları sırasında mahalle sakinleri duygusal anlar yaşadı. Kiminin çocukluğunun geçtiği eviydi kiminin ise binlerce anı biriktirdiği sıcak yuvasıydı. Yıllardır devam eden komşuluklar, arkadaşlıklar bir anda yıkıma uğramıştı. Elazığ halkının en zor süreçlerinden birisi de buydu. “Ansızın Gelen Ayrılıklar”… 

DEPREM, EĞİTİMİDE BÜYÜK YIKIMA UĞRATTI

HASAR GÖREN 50 YILLIK OKULLAR YIKILDI

24 Ocakta meydana gelen 6.8’lik depremin ardından kent genelinde bulunan 200 okuldan 14 tanesi ağır hasar gördü. Hasar gören okullardan dolayı ara tatil süresi Elazığ’da 24 Ocak'a uzatıldı. Kent merkezinde 1970 yılında yapılan Korgeneral Hulusi Sayın Mesleki ve Teknik Lisesi ile 1964 yılında yapılan Elazığ Lisesinde de yıkım çalışmaları başlatıldı. Kısa süre içeresinde hasar gören diğer okulların da yıkımına başlandı.

Öte yandan, ağır hasarlı okullarda eğitim öğretim gören 11 bin öğrencinin geçici süreliğine başka okullara nakil işlemi yapıldı.

DEPREM BÖLGESİNDE KONTEYNER KENTE YERLEŞİM BAŞLADI

Depremde evleri zarar gören vatandaşlar, çadır kentlere, spor salonlarına ve geçici bakım merkezlerine yerleştirilmiş, bir taraftan ise 5 noktada 5 bin ailenin kalacağı konteynerlerden oluşan geçici barınma merkezlerinin kurulması için çalışma başlatılmıştı. Geçici barınma merkezlerinden Doğukent Mahallesi'ndeki alanda konteynerlerin kurulum çalışmaları tamamlandı. Kurulumu tamamlan 900 konteynerdan 500'üne bugün aileler yerleştirilmeye başlandı. Ailelere temizlik ve gıda yardım kolileri de dağıtıldı.

Mart ayında neler yaşandı?

BAKAN SOYLU: "DEVLETİN BUGÜNE KADAR ELAZIĞ VE MALATYA’YA AYNİ VE NAKDİ OLARAK GÖNDERDİĞİ TOPLAM 473 MİLYON LİRA”

24 Ocak’ta depremin yaşandığı Elazığ’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde AFAD Koordinasyon toplantısına katıldıktan sonra yapılan çalışmalarla ilgili açıklamada bulundu.

Depremin ardından bugüne kadar Elazığ ve Malatya’ya ayni ve nakdi olarak gönderilen paranın 473 milyon lira olduğuna dikkat çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Elazığ ve Malatya’da 3 bin 300 konteynerimiz kurulmuş alt yapısı hazır durumda. Konteyner kentlerden elektrik ve su ücreti almayacağız. Faizsiz krediden şu ana kadar bin 641 esnafımız istifade etti, 81 milyon 873 bin bin liralık bir ödeme söz konusu oldu” dedi.

ELAZIĞ'DA KONUTLARIN YÜZDE 35'İ DASK'LI

Güler,Türkiye'deki zorunlu deprem sigortası rakamları ve Elazığ ile Malatya'daki deprem hasarlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, "İstanbul’daki konutların yüzde 67’si zorunlu deprem sigortasına sahip. Elazığ'da ise 123 bin konuttan 43 bin tanesi sigortalı. Yani toplam konutun yüzde 35'i düzeyinde." dedi.

DASK, ELAZIĞ'A 31 MİLYON LİRA ÖDEDİ

Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden sonra, Doğal Afet Sigortaları Kurumuna (DASK) 23 bin hasar ihbarı yapıldı.

DASK'ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından DASK, hızla hasar ihbarlarını almaya ve hasar tespit çalışmaları için eksper görevlendirmelerini yapmaya başladı.

2 Mart itibarıyla Elazığ, Malatya ve çevre illerden Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi için hasar ihbarı sayısı 23 bini buldu. 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından DASK tarafından 31 milyon lirayı aşkın ödeme gerçekleştirildi.

HEM DEPREM HEM DE KORONAVİRÜSLE MÜCADELE BAŞLADI

Korona virüsünün Türkiye'ye sıçramasının ardından ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da önlemler artırıldı. Yapılan kısıtlamalar ve belli iş yerlerinin kapatılması Elazığ esnafını derinden sarstı. Meydana gelen 6.8’lik depremin yaraları tam anlamıyla sarılmamışken bir yıkımda bu şekilde yaşandı. Elazığ bu süreçte hem depremle hem de koronavirüsle mücadele etmeye başladı. Yaşanılan bu sıkıntılı süreç, Elazığ halkının psikolojisini alt üst etti.

DEPREM VE KORONA İLE MÜCADELE EDEN ELAZIĞ'DA YARDIM MİKTARI 521 MİLYONA ULAŞTI

Elazığ’da hem korona virüsle mücadele hem de deprem sonrasında yaraların sarılma süreci devam ediyor. Deprem nedeniyle 4 farklı noktada kurulan konteyner kentlerde 5 bin 234 kişi yaşarken, depremzedelere 76 milyonu nakdi olmak üzere 521 milyon liralık destek sağlandığı bildirildi. Ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da valilik koordinesinde tüm kurumların katılımıyla korona virüs tedbirleri en üst düzeyde tutulmaya çalışıldı. Kent merkezinde tüm ana caddelerin trafiğe kapatıldığı şehirde, vatandaşların yoğunluk oluşturmaması için kısıtlamalar uygulandı. Özellikle Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip ilçesi Ağın’da giriş çıkışlar tamamen kontrol altında tutulurken, konteyner kentler ile tarihi Harput Mahallesi’ne misafir girişi kabul edilmedi.Toplu taşıma araçlarından kent meydanına kadar her yerin düzenli olarak dezenfekte edildiği şehirde, sokağa çıkması kısıtlanan 20 yaş altı ile 65 yaş üstü vatandaşlarla birlikte depremzedelerin tüm ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından kapı kapı gezilerek giderildi.

Nisan ayında neler yaşandı?

ÖĞRENCİLER, TELEVİZYON VE İNTERNETTEN DERSLERİNİ İŞLEMEYE BAŞLADI

 

Deprem bölgesi Elazığ’da aileleriyle birlikte geçici barınmaz merkezlerindeki konteyner evlerde kalan öğrenciler, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden ücretsiz internet sayesinde tablet, bilgisayar ve televizyonlardan derslerini işlemeye başladı.

24 Ocak'ta meydana gelen 6.8'lik deprem sonrasında Elazığ'da 4 farklı noktaya konteyner evlerden oluşan geçici barınma merkezleri kurularak yaklaşık 5 bin kişi yaşamaya başladı. Ülke genelinde olduğu gibi Elazığ'da yüz yüze eğitime ara verilen ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler de Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden ders işliyor. Konteyner evlerde aileleriyle kalan eğitim çağındaki çocuklarda hem televizyondan, hem de ücretsiz sunulan internet hizmetiyle tablet ve bilgisayar üzerinden "uzaktan eğitim" almaya başladı.

BAKAN KURUM “2020 BİTMEDEN ELAZIĞ'DA 20 BİN 417, MALATYA’DA 4 BİN 448 KONUTU BİTİRECEĞİZ"

41 kişinin hayatını kaybettiği 24 Ocak'ta meydana gelen merkez üssü Sivrice olan 6.8 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılıyor. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Elazığ’da 20 bin 417, Malatya’da 4 bin 448 olmak üzere toplamda 24 bin 865 konutun yılsonuna kadar tamamlanacağı bilgisini paylaştı.

Elazığ depreminden sonra vatandaşların yaralarını sarmaya başlattıklarını anımsatan Bakan Kurum, “Başlattığımız çalışmaları korona virüs tedbirlerini alarak sürdürüyoruz. Söz verdiğimiz üzere 2020 yılı bitmeden Elazığ’da 20 bin 417 Malatya da 4 bin 448 konutu bitirip vatandaşlarımızı sıcak yuvalarına kavuşturacağız” dedi.

DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR, BAZILARININ KABA İNŞAATI BİTTİ

24 Ocak’ta meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrasında TOKİ tarafından ihalesi yapılan yaklaşık bin yeni konutun inşaatı hızla sürüyor. 14 kişinin yaşamını yitirdiği Dilek Apartmanı'nın bulunduğu noktada yapımına başlanılan 180 konutun yer aldığı blokların bazılarının kaba inşaatı tamamlandı Bizmişen bölgesindeki yapımına başlanılan 39 bloktan oluşan 786 konutta ilk 12 blokun kaba inşaatı tamamlandı.

Mayıs ayında neler yaşandı?

2 BİN 270 EVİN YIKILDIĞI MAHALLEDE İLK TEMEL ATILDI

Elazığ'da depreminde 14 kişinin hayatını kaybettiği ve 2 bin 270 konutun yıkıldığı Mustafapaşa Mahallesinde deprem konutları yapımı için temel kazımı yapıldı. Öte yandan daha önce iki farklı mahallede de başlanılan yaklaşık bin konutta bazı blokların kaba inşaatı bitirildi, diğerlerinde ise çalışmanın hızla devam ettiği bildirildi.

DEPREM BÖLGESİ SİVRİCE’DE 35 HEKTAR RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ

24 Ocak'ta 6.8'lik depremin merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 35 hektarlık alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla riskli alan ilan edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yaralarının sarılması kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bakanlıklar tarafından yapılan çalışmalar devam ederken, yeni kararlarda alındı.Bu kapsamda depremin merkez üssü Sivrice ilçesinde bir mahalle için bugün Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazetede yayımlandı.

Resmi Gazetede yayımlanan kararda, Sivrice ilçesine bağlı Gölbaşı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 35,47 hektarlık alanın riskli ilan edilmesine karar verildiği aktarıldı. Kararın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2’nci maddesi gereğince verildiği, krokisi ve koordinatları da yer aldı.

BAKAN KURUM "DEPREM KONUTLARININ ELAZIĞ VE MALATYA’DAKİ TOPLAM MALİYETİ 5 MİLYAR LİRA"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Elazığ’a ayrı bir ilgisi olduğunu ve deprem konutlarını söz verdikleri gibi 1 yıl içerisinde teslim edeceklerini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ ve Malatya’daki toplam maliyetin 5 milyar lira olduğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’da deprem sonrasında deprem ve kentsel dönüşüm konutlarının yapım aşamasını yerinde inceledi.

Haziran ayında neler yaşandı?

ELAZIĞ'DA DEPREM SONRASI 2 BİN 131 AİLE KONTEYNER EVLERDE YAŞAMAYA BAŞLADI

Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen deprem sonrası kurulan 4 geçici barınma merkezi ile köylere ulaştırılan 467 konteynerde 2 bin 131 aile yaşamaya başladı. Ayrıca, depremzedelere şu ana kadar 105 milyonu nakdi olmak üzere 550 milyon lira üzerinde yardım yapıldığı bildirildi.

Nakdi yardım 105, toplam yardım 550 milyonu geçti

Öte yandan, deprem sonrasında depremzedelere yardım ve destekler ise sürüyor. Şu ana kadar Valilik koordinesinde AFAD Başkanlığı tarafından 71 milyon, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan 13 milyon 441 bin TL, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ise 20 milyon 975 bin lira olmak üzere toplamda 105 milyon 425 bin TL nakdi yardım yapıldığı açıklandı. Nakdi ve ayni yardım toplamının ise 550 milyon lirayı aştığı kaydedildi.

Temmuz ayında neler yaşandı?

ELAZIĞ’DA DEPREM SONRASI YIKILAN OKULLARIN YERİNE 500 DERSLİK

Elazığ’da 35 okulun hasar gördüğüne bunlardan ağır hasar alan 10’unun yıkımının yapıldığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtük,2020-2021 yılları arasında da 500 dersliğin kente kazandırılarak hizmete alınacağını söyledi.

24 Ocak’ta meydana gelen 6.8’lik depremde kentte 35 okul hasar gördü. Hasar gören okullardan ağır durumda olanın 10’unun yıkımı gerçekleştirilirken yerine yenilerinin yapımı için start verildi. Bu kapsamda merkeze bağlı Akpınar Mahallesinde yapılacak olan 24 derslikli okulun temeli atılırken, yapımına başlanan bir diğer 5 derslikli anaokulunun yüzde 50’lik kısmı tamamlandı. Hasar gören diğer 25 okulun deprem tahkiklerinin yapıldığı ve çıkacak karara göre yıkımının ya da güçlendirilmesinin yapılacağı öğrenildi. Çalışmaların hızla devam ettiğini ifade eden İl Milli Eğitimi Feyzi Gürtürk, kentte 500 dersliğin yapılarak hizmete açılacağını kaydetti.

HAK SAHİPLİĞİ İÇİN 20 BİN DEPREMZEDE BAŞVURU YAPTI

Deprem yaşanan Elazığ’da valilik koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından 17 noktada kurulan müracaat ofislerine ilk bir ayda 20 bin 40 depremzede hak sahipliği için başvuru yaptı. Başvuruların 13 Ağustos’a kadar devam edeceği belirtildi.

Hasar tespit raporlarında yapıları yıkık, ağır, orta ve az hasarlı olan afetzedelerin belirlenen evraklarla merkezlere başvurusunu sürdürmeye devam ettiği ve sürecin 13 Ağustos itibariyle sona ereceği aktarıldı. Başvuru süresinin bitmesinin ardından komisyon tarafından hak sahipliği listesini ilan edeceği kaydedildi.

41 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ ELAZIĞ DEPREMİNİN RAPORU YAYIMLANDI

Elazığ'da meydana gelen depremle ilgili Fırat Üniversitesi Fırat Yapısal Hasar Araştırma Grubu tarafından hazırlanan inceleme ve değerlendirme raporu yayımlandı. Raporda, özellikle 2000 yılı öncesinde yapılan yapılarda, beton kalitesindeki düşüklüğün ana sebepleri, çimento miktarının az olması, agreganın uygun olmaması, betonun yerleştirilme problemleri ve bakımı ile ilgili eksiklikler olduğuna değinilerek, dört temel problemin ana sebebinin "denetim yokluğu" veya "denetim eksikliği" olarak ifade edilmesinin doğru olacağı ancak günümüzde bu problemlerin birçoğunun aşıldığına yer verildi.

Ağustos ayında neler yaşandı?

ELAZIĞ'A HİBE VERİLMEDİ!

24 Ocak'ta yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremle yıkılan Elazığ'a yardım eli uzatıldı ancak, depremin etkisiyle darboğaza giren Elazığ esnafı için sadece geri ödemeli kredi imkanı sunuldu. Buna rağmen birçok esnaf, istenilen şartlar nedeniyle bu krediden faydalanamadı. Ayrıca esnaflara hibe verilmedi. Öte yandan Giresun'da yaşanan sel felaketinde mağdur olan esnaflar için devlet, 50 Bin TL hibe, 50 Bin TL kredi imkanı sağladı. Her iki şehir afetten mağdur oldu ancak devlet imkânları eşit olmadı.

ELAZIĞ 6. BÖLGEDEN ÇIKARILDI

Elazığ ekonomisi için vazgeçilmez olan teşvik sistemi de Elazığ'ın sahipsiz olduğunu bir kez daha gösterdi. 2016 yılında iş dünyasının baskısı ve talepleri ile teşvik sisteminde 6. bölge kapsamına alınan Elazığ, yeni bir düzenlemeyle 6. bölgeden çıkarıldı. Düzenlemeyle Elazığ'a yatırım yapmayı planlayan yatırımcılar devletin sağladığı bazı imkânlardan faydalanma imkânını kaybetti. Birçok sorunda olduğu gibi Elazığlı siyasetçilerin bu konuda da sessiz kalması Elazığ'ın sahipsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Eylül ayında neler yaşandı?

ELAZIĞLI VATANDAŞLAR TWİTTER’DA KAMPANYA BAŞLATTI

Sosyal medya Twitter’da “SahipsizElazığ” hashtagiyle kampanya başlatıldı. Twitter kullanıcıları Elazığ’la ilgili beklentilerini bu hashtag altında paylaşmaya başladı.

Giresun’da meydana gelen sel afetinden sonra afet zede esnaflara 50 bin TL hibe verileceğinin açıklanması ancak Elazığ’daki afet zede esnaflara 50 bin TL kredi verilmesi nedeniyle Twitter’da kampanya başlatıldı. “SahipsizElazığ” hashtagiyle başlatılan kampanyada Elazığ’ın teşvik Elazığ’ın teşvikte 6’ıncı bölgeden 4’üncü bölgeye düşürülecek olmasıyla da ilgili paylaşımlar yapıldı. Elazığlılar, yaptıkları paylaşımlarla önce deprem ardından da koronavirüs salgını nedeniyle zor durumda olduklarını belirterek devlet yetkililerinden yardım talep etti.

GİRESUNSPOR KADAR ŞANSLI OLAMADIK

Elazığ ve Giresun… Biri; Doğu Anadolu’nun, bir diğeri Karadeniz’in şirin iki kenti. Ortak acıları var.  Elazığ 6.8 şiddetinde deprem, Giresun ise sel felaketi yaşamış. Ölenler var, evleri yıkılanlar, evi olmayanlar ve yanan yürekler var. Sağolsun; devletimiz, yaraları sarmak için canla başla mücadele ediyor, varlığını gösteriyor. Elazığspor ve Giresunspor… Geçmişten günümüze kadar oluşan borçlardan dolayı transfer yasakları var. Elleri, kolları bağlı… Yaşanan sel felaketinden ötürü Giresun’u ziyaret eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ilin sorunlarının yanı sıra, Giresunspor’un transfer yasağının açılması talebi de sunuldu. Ve Giresunspor kulüp başkanı Hakan Karaahmet, transfer tahtasının açılması için gerekli kaynağı sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı tarafından sağlanan kaynakla borçlarını ödeyen ve transfer yasağını kaldıran Giresunspor, anlaştığı oyuncuları transfer ederek kadrosunu güçlendirdi. Elazığspor; Giresunspor kadar şanslı olamadı ne yazık ki… Bordo beyazlı kulüp borçlarından dolayı transfer tahtasını açamadı. Gözün aydın Giresunspor…Geçmiş olsun Elazığspor

Ekim ayında neler yaşandı?

ELAZIĞ’DA İLK BİTEN DEPREM KONUTLARI HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLMEYE BAŞLADI

Elazığ depremi sonrasında 14 kişinin hayatını kaybettiği Dilek ve Petek sitesi yeniden yapılmasının ardından bugün hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı. 24 Ocak'ta meydana gelen 6.8'lik depremde Elazığ'da 37, Malatya'da 4 olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti, iki şehirde 20 binden fazla konut ise ağır hasar gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un koordinesinde 20 bin konutun inşa edilmesi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda ilk temel depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği Dilek ve yanında bulunan Petek Sitesi'nin olduğu yerde atılarak başladı. O bölgede yıkımların tamamlanmasının hemen ardından başlayan çalışmalar 7 ay sürdü. Harput mimarisinden esinlenilen 9 bloklu 179 konutun bulunduğu site tamamlandı.

DEPREM SONRASI HARABEYE DÖNEN 10 BİN KONUT YIKILDI

Elazığ depreminin ardından harabeye dönen binlerce yapı, yapılan yıkım çalışmalarıyla temizleniyor. Şu ana kadar yaklaşık 10 bin konutun bulunduğu 3 bin 600 binanın yıkımı gerçekleşti.

24 Ocakta meydana gelen 6.8’lik depremde Elazığ’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti, iki şehirde 20 binden fazla yapı ise hasar gördü. Elazığ'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde, valilik, il özel idaresi, AFAD ve belediyenin katılımıyla yıkımı yapılacak konutlar tek tek belirlendi. Kentte 15 bin civarında yapının yıkılması kararlaştırılmasının ardından sahada başlayan çalışmalarda hız kazandı. Planlama dahilinde binaların kapı pencere ve diğer aksanları sökülerek yıkıma hazır hale getirilirken, bu durum kentin bir çok noktasında harabe görüntüsü oluşturdu. Harabe görüntüsüne kavuşan yapılardan ise yaklaşık 10 bin konuttan oluşan 3 bin 600 binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Kasım ayında neler yaşandı?

BAZI DEPREMZEDELER ALDIĞI DAİRELERE 2 BİN 150 TL KİRA İSTEDİ

Elazığ'da meydana gelen depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği Dilek ve Petek sitelerinin devlet tarafından yeniden yapılıp hak sahiplerine 2 yılı ödemesiz 18 yıl faizsiz 730 ile 935 TL'den verdiği evlerden bazılarının 2 bin TL'nin üzerinde kiraya verilmek istenmesi hem dikkat çekti, hem de tepki gördü.

2 daire, 2 bin 100 ve 2 bin 150'den kiraya çıkarıldı

2 yılı ödemesiz 18 yıl taksitle konutları teslim alan bazı hak sahiplerinin ise evlerde oturmak yerine kiraya vermeyi tercih ettiği öğrenildi. Hak sahiplerinin kiracı bulmak için ilan verdiği sitelerde istenilen rakamlar ise dikkat çekti. Şu ana kadar 3+1, 2 dairenin kiraya çıkartıldığı biri için 2 bin 100 TL diğeri için ise 2 bin 150 TL istendiği öğrenildi. Aynı bölgede kiralık evlerin bin 100 ile bin 200 TL arasında değiştiği belirlenirken, depremde mağdur olup hak sahibi olanların iki katı kira bedeli istemesi tepki çekti.

"Rabbim bunları vicdanlarıyla baş başa bıraksın"

Bazı hak sahiplerinin fırsatçılık yaptığını belirten Sürsürü Mahalle Muhtarı Ergün Gül, "Fırsatçılık meselesinde, buradaki hak sahiplerinin bir kısmını tenzih ederim. Evlerin küçük olduğunu bunların eskiyi yansıtmadığını beyan ederek buradan mağduriyetlerin devamlı dile getiren vatandaşlar şuan internete, 2 bin 100 lira kira bedeli karşılığında kiraya vermeyi düşünüyorlar. Yani burası çok küçük olsaydı veya kullanışlı değilse bile 2 bin 100 liraya kiraya vermek gibi fırsatçılık olmaması lazımdı. Bugün konteynerlerde bu kira meselelerinden muzdarip vatandaşlarımız var. Bu menfaatçi insanlar yüzünden ev bulamıyorlar. Tabi ki buraya 935 liraya ev sahibi oluyorlar. 2 bin 100 liraya vermesi vicdanı kabul ediyorsa buna devletin yapabileceği bir işlem yoktur. Allah, hayırla ıslah etsin. Rabbim bunları vicdanlarıyla baş başa bıraksın" dedi.

HAK SAHİPLİĞİ İTİRAZ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Elazığ depreminin ardından yapılan hak sahipliği sonrasında itiraz başvuruları alınmış ve süreç sona ermişti. Hak sahipliğine itiraz eden vatandaşların sonuçları AFAD tarafından açıklandı.

Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından konutlar için hak sahipliği süreci başlamıştı. Açıklanan hak sahipliği sonuçlarının ardından hak sahibi olamayan vatandaşlar için itiraz başvuruları alınmaya başlanmıştı. Hasar tespit işlemleri sonucunda ağır hasar raporu verilen 21 bin 601 afetzededen 20 bin 498’i talep ve taahhütname verdi. 13 bin 330’u hak sahibi olurken 5 bin 9’una ise ret verildi. 21 Eylül 2020 tarihinde alınmaya başlanan itiraz başvuruları 15 gün sürmüş ve başvuruların tamamlanmasının ardından süreç sona ermişti.

Aralık ayında neler yaşandı?

DEPREM BÖLGESİ ELAZIĞ'DA KISITLAMAYLA YIKIMLAR HIZ KAZANDI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasıyla deprem bölgesi Elazığ’da kent merkezindeki ağır hasar alan binaların yıkımları hız kazandı.

Kentte 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar alarak yıkım kararı verilen 15 bin yapının yıkımları da sürüyor.

ELAZIĞ DEPREMİNDE HASAR ALAN EĞİTİM YUVALARININ YERİNE 33 OKUL

Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen depremde ağır hasar alarak yıkılan 13 okulun yerine yenilerinin yapımı sürerken, 2021 yılının sonuna kadar kentte toplam 33 yeni okulun tamamlanarak eğitime kazandırılmasının beklendiği bildirildi.

24 Ocak'ta meydana gelen 6.8'lik depremde Elazığ'da eğitim öğretimde kullanılan 33' ü okul 4'ü kurum binası olmak üzere 37 bina da hasar gördü. Ağır hasar raporu verildiği için yıkılan 13 okul binasının yerine Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerin katkılarıyla kentin farklı mahallelerinde okulların yapımına başlandı. Bu kapsamdan 5 derslikli anaokulu teslim aşamasına gelirken, Akpınar ve Cumhuriyet Mahallesindeki 24 derslikli okulların kaba inşaatının yüzde 80'ni tamamlandı. Diğer okulların da inşaatı devam eden kentte, 2 hayırseverle yeni protokol imzalanırken TOKİ tarafından 3 okulun ihalesi daha yapıldı. Ayrıca, orta hasarlı 10 okul binasının ise güçlendirmesi gerçekleştirildi.

ELAZIĞ'DA BİNLERCE MODERN DEPREM KONUTU HIZLA YÜKSELİYOR

Elazığ’da 19 bin 500 konutun yapılmaya başlandığını ve 2021 yılının başlarında 8 bin konutun teslim edilmesinin planlandığını aktaran Elazığ Valisi Erkaya Yırık, "Vatandaşlarımızın rahat ve konforlu şekilde yaşayabileceği deprem korkusunda uzak bir şekilde çevre düzenlemesiyle, oyun parkalar ve diğer donatılarıyla gayet modern güzel binalar oldu" dedi.

Manşet 23 Haber Merkezi olarak siz okuyucularımız için 2020 yılının önemli konularını derleyerek bir araya getirdik. Göründüğü gibi 2020 yılı Elazığ için büyük yıkımlara büyük acılara ve büyük kayıplara sebep oldu. Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen henüz tüm yaralar sarılmış değil. Ekonomi, eğitim ve işsizlik de yaşanan büyük krizler kapanmayan yaraların üstüne yeni yaralar açılmasına neden oldu. Dileriz 2021 yılı öncelikle Elazığ başta olmak üzere tüm insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirir. Yaşanılan bu kötü günlerin yerini huzur ve mutluluk alır.

HOŞGELDİN 2021…

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!