Elazığ Orman Bölge Müdürü Çetiner, Çalışmalarıyla Büyük Takdir Topluyor
Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, göreve geldiği günden itibaren yaptığı çalışmalarla büyük takdir topluyor.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, göreve geldiği günden itibaren yaptığı çalışmalarla büyük takdir topluyor.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vererek Manşet 23 Gazetesi İmtiyaz sahibi Zülfü Bal’ın sorularına cevap verdi.
Çetiner, Elazığ’da ağaçlandırma çalışmalarının titizlikle devam ettirdiklerini, olası orman yangınlarına karşı gereken tedbirlerin alındığını ve üretim-tüketim konusunda yapılan faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu.
“MALUM İLK EMİR OKU, SON GÖREV FİDAN DİKİNDİR”
“Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, 8 il ve 70 ilçe kaymakamlığına hizmet ediyor. Bizim asli görevimiz mevcut ormanları korumak. Ormanlardan usulsüz faydalananlara karşı ormanları korumak gibi bir görevimiz var. Bunun yanı sıra bakanlık tarafından her yıl bize verilen ağaçlandırma ve erozyon kontrol programlarını gerçekleştiriyoruz. Ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları şu yönden bizim için önemli; ecdadımızın kanlarıyla sulamış olduğu topraklara bizler müdahale etmezsek vebal altında kalırız. Malum ilk emir oku, son görev fidan dikindir. Biz kutsal bir görev yapıyoruz. Elazığ üzerinde 190 bin hektar olan orman varlığımızı, her yıl ağaçlandırma tesis programı yaparak orman varlığımızı arttırmak istiyoruz. Fidan üretim programı 12 Milyon iken biz bu fidanların hepsini ürettik. Bu yıl da programımızı 13 milyon olarak yeniledik. Buranın yetişme şartlarına uygun 76 çeşit fidan ürettik. Bizim asıl ağaç türümüz meşe ve ardıçtır.”
“FOTOVOLTAİK ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ İÇİN GÜNEŞ PANELLERİ YERLEŞTİRİLDİ”
“Elazığ’ın Nekerek, Bağlıca ve Sarıgül köylerinde fotovoltaik elektrik enerjisi üretimi için güneş panelleri yerleştirildi. Tamamı hibe olarak 25 hanenin çatısına yerleştirildi güneş panelleri. O köylerdeki insanlarımız ürettikleri enerjiyi TEDAŞ’a veriyorlar, kendileri aynı zamanda TEDAŞ’tan elektrik alıyorlar. Yıl sonunda da mahsuplaşıyorlar. Bu ciddi manada talep doğuruyor. Bu yıl da 35 hanede bu çalışmaya gidildi. Bunun bir takım şartları var.”
“OR-KÖY KREDİLERİNDEN 8 MİLYON BİR ÖDENEK GELDİ”
“Ocak ve Şubat aylarında muhtarlardan taleplerini dilekçe olarak alıyoruz. Bizim 10 tane ilçemiz var ve taleplerde adil olmak zorundayız. Devletin insanlara vermiş olduğu bir imkan var. Her ilçeden 2 köy seçiyoruz. Müracaat edenlerin içerisinde daha önce faydalanmış olanlar var onları eliyoruz. Köyde oturma şartı arıyoruz. Bu sene de Or-köy kredilerinden 8 milyon bir ödenek geldi. Bu ödeneğin 2 milyon 500 binini Elazığ’a aldırdık. Arkadaşlar tespitlerini bitirdi. Bizler bu çalışmaları bitirir bitirmez 6 milyon daha talep edeceğiz. Ek bir bütçe hazırlanıyor nasip olursa bize de gönderecekler. Bu ödeneği de ormancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu köylere göndereceğiz.”
“ALO 177 YERİNE 112 ACİL’İN ARANMASI GEREKİYOR”
“Orman yangınları için malum bizim asıl hedefimiz ormanları korumak, usulsüz ve kaçak kesimler, nakil gibi. Ormanlar insanların hem oksijen kaynağımız hem de insanların ruhen ve bedenen dinleneceği yerlerdir. Bu tip alanları korumak hepimizin görevidir. Milli eğitim camiası olarak yeni okula başlayan çocuklarımıza orman sevgisi aşılanmaktadır. Bunu Milli Eğitimle beraber bizim teknik elemanlarımız gidip öğrencilerimize tohumu, fidanı, ormanı, ağacı anlatıyorlar. Bildiğimiz üzere ormanın bir bekçisi yok, ormanın bekçisi bizleriz, içimizdeki sevgidir. O sevgi anayı büyütürsek ormanları korumuş oluruz. Daha önce ALO 177 diye bir hat vardı, artık tüm Türkiye’de Elazığ da pilot iller arasında, artık bunların hepsi 112 ACİL telefon hattının altında toplandı. Bir ormanın usulsüz kesilmesi, yangın ihbarı olduğu zaman ALO 177 yerine 112 ACİL’in aranması gerekiyor. İlimizde 6 tane arazöz var. Bu arazöz bünyesinde yatılı olarak 24 saat nöbet bekleyen personellerimiz var.”
“ELAZIĞ’IN ORMAN ALANI İL GENEL ALANININ YÜZDE 19’UDUR”
“Biz orman köylüsüne 2 tane inek veriyoruz. Vatandaştan 2 yıl ücret talep etmiyoruz. Bu inekleri satsa bile 5 yıl sonra bunun borçlarını ödüyor. Arı veriyoruz bal üretiyorlar. Kamuoyundakiler Orman Bölge Müdürlüğü var ama orman yok diyorlar. Genelde Elazığ ile Malatya arasında kıyas yapılıyor. Elazığ’ın orman alanı il genel alanının yüzde 19’udur, bu da 190 bin hektara denk geliyor. Malatya orman alanı, il genel alanının yüzde 15’idir. Bizim ormanlarımızın yüzde 70’i bozuk vasıftadır. İnsan ve hayvan kaynaklı dejenere olmuş yerler var. Bizim bir görevimizde orada ki ormanları realite etmektir.”
“ÜLKE EKONOMİSİNE CİDDİ BİR KATKI SAĞLAMIŞ OLUYORUZ”
“Elazığ maden bakımından zengin bir ilimiz. Yer altındaki zenginliklerin yer üstüne çıkması gerekiyor. Biz ormanlık alanlarda bu tür izinleri veriyoruz. İzin verirken de ne kadar alanda çalışma yapılacaksa oranın ağaçlandırma bedelini alıyoruz. Or-köy fonuna aktarılacak parayı alıyoruz. Bunu da orman köylerine vermiş oluyoruz. Maden alanında genellikle bitki örtüsü olmaz. Yer altındaki zenginlikleri yer üstüne çıkarınca ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamış oluyoruz. Köylere yakın yerlerde bu tür faaliyetlere karşı koyuyorlar. Köylülerin evlerine veya su yataklarına zarar verecek bir dinamit patlamasına valilikçe izin verilmiyor. Köylülerle yapılan toplantılardan ve incelemelerden sonra bu tür faaliyetlere izin veriliyor.”
“ELAZIĞ’DA 14 MİKRO HAVZADA ÇALIŞILDI”
“İnsanlar İFAD diyor ama asıl adı Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi’dir. Ben bölge müdürü muavini iken bunun tanıtımını yaptık. Bu proje Muş Bingöl ve Elazığ’ı kapsıyor. Murat Nehri’nin hem sağ hem de solundaki köylerin kalkınmasına yönelik bir proje. Elazığ’da 14 mikro havzada çalışıldı. Ben göreve başladıktan sonra 4 mikro havza daha ilave ettik.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- BAŞKAN OSMAN ÖZÇELİK: BOYKOT TOPLUMSAL BARIŞA ZARAR VERİR
- ELAZIĞ İL ÖZEL İDARESİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN RUTİN TEMİZLİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
- OGM GEÇİCİ PERSONEL ALIMI KURASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DUYURDU: MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ÖDEMELERİ 4 NİSAN'DA BAŞLAYACAK
- TİMUR GÖK : ENFLASYON MEMURUN MAAŞINI ERİTİYOR
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.