MİLLETVEKİLİ AÇIKKAPI: ELAZIĞ'IN GELECEKTEKİ SU İHTİYACI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, AK Parti Grup Yönetim Kurulu Üyesi Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı yazılı bir basın açıklaması göndererek; Elazığ’ın önemli, sulama projelerine ilişkin bir takım bilgiler sıraladı. Açıklamasında Milletvekili Açıkkapı; Elazığ’ın 2040 yılına kadar sulama sorunu olmaması adına 18 alternatif oluşturulduğuna dikkat çekti
AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı; “Basın ve sosyal medyada yer alan Hamzabey Barajıyla ilgili haberler üzerine, Elazığlı hemşehrilerimizin bilgilendirilmesi zarureti doğmuştur. Hamzabey Barajı, herhangi bir plansızlıkla değil, uzun yıllara dayanan bilimsel veriler, mühendislik çalışmaları ve geleceğe dönük projeksiyonlarla inşa edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Elazığ’ın 2040’ a kadar su sorununu çözmek adına 18 alternatif oluşturulmuş
Açıklamasının devamında da Milletvekili Açıkkapı; “2008-2010 yılları arasında yürütülen Elazığ İçmesuyu Planlama ve Mühendislik Hizmetleri kapsamında Elazığ ilimizin 2040 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak en uygun kaynaklar detaylı biçimde analiz edilmiştir. Elazığ ilinin 2040 yılı su ihtiyacı 62,20 milyon metreküp olarak öngörülmüştür. Elazığ İçmesuyu Planlama ve Mühendislik Hizmetleri işi kapsamında hazırlanan Planlama Raporunda su kaynağı olarak 9 farklı bileşen ele alınmıştır. Bunlar; 1- Keban Barajı, 2- Munzur Kaynakları, 3- Hazar Gölü, 4- Uluova YAS, 5- Hatunköy Barajı 1, 6- Hatunköy Barajı 2, 7- Hamzabey Barajı + Tarhana Derivasyonu, 8- Hamzabey Barajı + Tarhana Derivasyonu + Ziğir Derivasyonu (Arıcak) Kaynakları ve 9- Barasor Kaynaklarıdır. 62,20 milyon metreküp olarak öngörülen 2040 su ihtiyacına yönelik toplam 18 alternatif değerlendirilmiş, bu süreçte sadece baraj değil, kuyular, göller, derivasyonlar ve regülatörler gibi birçok bileşen çok yönlü formülasyon olarak çalışılmıştır” dedi.
Kapasitelere açıklık getirildi, peki maliyetleri ne oldu?
Planlama sonucunda nasıl bir yol haritası izlendiğine de açıklık getiren Milletvekili Açıkkapı; “Planlamada çalışılan 18 adet kombinasyondan biri olan Hamzabey Barajı + Tarhana Derivasyonu + Uluova Mevcut YAS formülasyonunda; Hamzabey Barajı (Caro + Tarhana), Tarhana Çayı Tüneli Girişi Su Alma Yapısı (Regülatör), Tarhana Tüneli (970 m), İsale Hattı L= 77.485 m) ve İçme Suyu Arıtma Tesisi yapımı önerilmiştir. Tarhana Derivasyonlu akım 56,15 milyon metreküp olup bunun 44,18 milyon metreküpünün içmesuyuna verilmesi, kalan su ile de tamamı 3.812 ha olan Baltaşı (Hamzabey) Barajı Sulamasına ait 2.209,37 ha alanın sulanabileceği öngörülmüştür. Bu formülasona göre Hamzabey Barajı (Caro Deresi + Tarhana Derivasyonu) tek başına Elazığ ili ve yakın çevresinin 2040 yılı ihtiyacı olan 62,20 milyon metreküp içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayamamaktadır. Barajdan alınacak 44,18 milyon metreküp suya ilave 18,02 milyon metreküp su ihtiyacının karşılanması için Hamzabey Barajı alternatifini destekleyecek diğer kaynaklar içerisinden Uluova, Kesikköprü ve Sürsürü mevcut YAS kuyularının uygun bir bileşen olacağı düşünülerek, Hamzabey Barajı + Tarhana Derivasyonu + Uluova Mevcut YAS kombinasyonu değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde; Hamzabey Barajının (Tarhana Çayı Derivasyonlu) tek başına ihtiyacın % 71’ini karşılayabiliyor olması, Hamzabey Barajından alınan suyun içmesuyu arıtma tesislerine cazibeli olarak gelmesi, Uluova YAS kuyuları destekli diğer alternatiflere göre Hamzabey alternatifinde kuyuların 2028 yılında devreye girecek olmasından dolayı enerji giderlerinde düşüş sağlanması, ilerleyen yıllarda su kullanım ihtiyacının artması durumunda bu alternatifte kuyuların kısa sürede devreye girebilecek olması, Hamzabey Baraj Gölü çevresinde az miktarda tarımsal alan bulunması ve göl alanı civarında önemli yerleşim yerlerinin bulunmaması dolayısıyla baraj gölünde kirlilik riskinin düşük olması, Uluova mevcut YAS kuyularına ait tesislerin, büyük bir kısmının bu alternatifte kullanılabilecek olması avantajlarından dolayı Hamzabey Barajı + Tarhana Derivasyonu + Uluova Mevcut YAS alternatifinin uygulanması kararlaştırılmıştır” dedi.
“Hamzabey Barajı; fiyasko değil!”
“Bu kapsamda, Keban Barajı dahil olmak üzere birçok alternatif; teknik, ekonomik ve çevresel gerekçelerle elenmiştir” diyen Milletvekili Açıkkapı; “ Özellikle Keban Barajı’nda kirlenme riski, yüksek enerji ve bakım maliyetleri, terfi zorunluluğu gibi nedenlerle uygulanabilir bulunmamıştır. Tüm bu değerlendirmeler neticesinde, içmesuyu arıtma tesisine cazibeli (yani enerji harcamadan akışla ulaşabilen) su sağlayan, çevresel kirlilik riski düşük olan ve mevcut kaynaklarla desteklenebilirliği yüksek olan Hamzabey Barajı + Tarhana Derivasyonu + Uluova Mevcut YAS bileşimi hayata geçirilmek yönünde önemli çalışmalar yapılmıştır. Değerli hemşehrilerim, Hamzabey Barajı bir fiyasko değil, herbir hemşehrimizi düşünerek ele alınan önemli bir çalışmadır. 2011 yılında yapımına başlanan ve 2017’de tamamlanarak 2018 yılında su tutulmaya başlanan Caro Çayı üzerinde 69,5 metre gövde yüksekliğinde, 56,65 milyon metreküp depolama kapasitesinde projelendirilmiş olan Hamzabey Barajı sayesinde: Elazığ Merkez, Palu, Kovancılar, Yazıkonak, Yurtbaşı, Akçakiraz, Mollakendi Belde Belediyeleri ile Şahinkaya ve Sarıçubuk köylerinin içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır” dedi.
“Elazığ’ın gelecekteki su ihtiyacı göz önünde bulunduruluyor”
Elazığ’a 3 milyar 742 milyonluk bir yatırımın kazandırıldığını da kaydeden Milletvekili Açıkkapı; “2025 yılı birim fiyatlarıyla 1 milyar 50 milyon TL’ye mal olan Hamzabey Barajı’nın yanı sıra 2 milyar 692 milyon TL bedelli 81 km uzunluğundaki içmesuyu isale hattı projesiyle birlikte toplamda 3 milyar 742 milyon TL’lik dev bir yatırım Elazığ’ımıza kazandırılmıştır. Caro Çayı’ndan baraja gelecek olan 30,4 milyon metreküplük suya ilave olarak, 2023 yılında ihale edilen ve 2025’te tamamlanacak olan Tarhana Regülatörü ve İletim Hattı ile baraj rezervuarına yıllık 6,38 milyon metreküp su takviyesi sağlanacaktır. Böylece toplamda yıllık 36,78 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilecek ve Elazığ İçmesuyu Projesi tamamlanmış olacaktır. Kıymetli hemşehrilerim, Elazığ’ın gelecekteki su ihtiyacı da göz önünde bulundurularak, 2025 yılı DSİ Yatırım Programı’na alınan “Elazığ İli İçmesuyu İhtiyacı Master Planlama Mühendislik Hizmetleri” işi kapsamında alternatif kaynaklar yeniden değerlendirilecek, 2055 yılına kadar şehrimizin su ihtiyacına kalıcı çözümler üretilmesine yönelik çalışmalar devam edecektir” ifadeleri yer buldu.
“Su stratejik bir unsurdur”
Açıklamasının sonunda ise Milletvekili Açıkkapı; “Kurak geçen yılları ya da küresel iklim krizinin etkilerini görmeden yapılan olumsuz yorumlar ve yaklaşımlar, teknik ve bilimsel dayanaklarla şekillenen bu büyük projeye ve bu projede emeği geçenlerin çalışmasına haksızlık olacaktır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da yağışlar %41 oranında azalmıştır. Bu durumun geçici ve küresel bir iklim etkisi olduğu herkesçe bilinmelidir. Kıymetli hemşehrilerimiz şundan emin olmalıdır ki; Hamzabey Barajı ve içmesuyu projesi, Elazığ’ın içme suyu güvenliği açısından stratejik bir yatırımdır. Bu yatırım sadece bugünün değil, gelecek nesillerimizin de su ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanmıştır. Su, stratejik bir unsurdur; bu bilinçle hareket ediyor, aziz milletimizin bir damla suyunu dahi riske atmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. AK Parti iktidarı olarak, bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da şehirlerimizin altyapı, su ve çevre yatırımlarını bilimsel temeller üzerine inşa etmeye ve hemşehrilerimize hizmet sunmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- ELAZIĞ TSO'DAN E - TİCARET KONULU KONFERANS
- VALİLİK UYARDI: 2024 YILI DERNEK BEYANNAMESİ BİLDİRİMLERİ İÇİN SON TARİH BELLİ OLDU
- ELAZIĞ'DA VATANDAŞ SORACAK BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI CEVAPLAYACAK
- MÜSİAD ELAZIĞ ŞUBESİ'NDEN "İŞ GELİŞTİRME VE TECRÜBE PAYLAŞIMI"TOPLANTISI
- TÜİK AÇIKLADI: ELAZIĞ'DAKİ ÇOCUK NÜFUSUNUN YAŞLARA GÖRE DAĞILIMI NEDİR
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.