Reklamı Geç
nevrada
Elazığ
24 Ocak, 2025, Cuma
  • DOLAR
    33.55
  • EURO
    37.03
  • ALTIN
    2667.4
  • BIST
    9941.56
  • BTC
    61215.93$

Türk Kültürü ve Mirası Vakfı, Bakü’de Düzenlenecek Toplantıya Katılacak

Türk Kültürü ve Mirası Vakfı, Bakü’de Düzenlenecek Toplantıya Katılacak

TKMV'den yapılan açıklamaya göre toplantının amacı, Vakıf Şurası’nın bir sonraki toplantısının gündemini belirlemek, vakfın 2025-2026 yıllarına ilişkin faaliyet planlarını tartışmak ve organizasyonun tüzük belgelerinde yapılacak değişiklikler hakkında fikir alışverişinde bulunmak olacak. Toplantıda ilgili uzmanların başvuruları, görüş ve önerileri dinlenirken; etkinliğe vakfın üye devletleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının temsilcileri yer alacak. Türk Kültürü ve Mirası Vakfı, faaliyetlerini daha da zenginleştirmek amacıyla her yıl düzenli olarak bu tür koordinasyon toplantıları yapmayı planlalıyor.

Öte yandan Vakıf tarafından yapılan açıklamayla, kuruluşundan bugüne kadar yapılan ve yeni dönemde yapılacak çalışmalar paylaşıldı.

TÜRK KÜLTÜRÜ VE MİRASI VAKFI DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI

Türk Kültürü ve Mirası Vakfının (TKMV) kuruluş amacı Türk dilini konuşan halkların maddi ve manevi mirasının korunmasını, araştırılmasını ve tanıtılmasını sağlamak. Vakıf,  Türkçe konuşan halklar arasında âdeta bir kültür köprüsü vazifesini üstlenmekte ve ortak tarihin, manevi değerlerin unutulmaması

adına önemli çalışmalar yapmaktadır. Bu nedenle bilimsel konferanslar, çalıştaylar, sergiler, yayınlar vb. projeler gerçekleştirmektir.Türk Kültürü ve Mirası Vakfının kurulmasıyla ilgili ilk girişim, 3 Ekim 2009 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Nahçıvan şehrinde gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları IX. Zirve Toplantısı’nda öne sürülmüştür. Bu girişim, büyük bir takdirle karşılanmış ve 23 Ağustos 2012 tarihinde vakfın tüzüğü kabul edilerek, Merkezi Bakü'de bulunan vakfın mevcut başkanı, Kazak devlet adamı ve besteci Prof. Dr. Aktotı Raimkulova oldu.

Geride bıraktığımız 2024 yılında vakıf birçok önemli projeye imza atarak, 2024 yılında Türkmenistan ve Özbekistan vakfa üye olma kararlarını açıklamıştır.


VAKIF ŞURASI İLK TOPLANTISI

Vakıf, 12 yıllık faaliyet dönemi boyunca ilk kez Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Adil Kerimli’nin başkanlığında Türk devletlerinin kültür bakanları seviyesinde Vakıf Şurası toplantısını düzenleyerek, vakfın 2025 yılı için faaliyet stratejilerinin belirlenmesi, faaliyet planı ve bütçenin onaylanması, vakıf bünyesinde Danışma-Uzmanlık Komitesi kurulması gibi konuları istişare etti.

KÜLTÜREL MİRASI OBEKTİFLERİ KATALOĞU

Vakıf, 2024 yılı boyunca “Türk Mirası”, Türk Dünyası Kültürel Mirası Objeleri Kataloğu’nun hazırlanması konusunda aktif çalışmalar yaptı. Türk dünyasının önemli mimari eserleri ve eski el yazmalarının canlandırılması amacıyla restorasyon ve müzeleşme çalışmaları yapıyor. Gelecek yıllarda Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Karabağ bölgesindeki bazı tarihî-kültürel eserlerinde restorasyon, müzeleşme, arkeolojik ve koruma çalışmalarının yapılması planlıyor.

EĞİTİM

Vakfın faaliyet alanlarından biri de eğitimdir. TKMV, bugüne kadar Türk dünyasının önemli şahsiyetleri ve edebî eserleri hakkında çeşitli kitapların yayınlanmasına öncülük etti. Bu kitapların hazırlanmasında Türk dili konuşan araştırmacıların ve uzmanların katkılarına özellikle dikkat ediliyor. Vakfın yürüttüğü eğitim programlarında da alanın uzmanlarına öncelik veriliyor. İlk olarak İstanbul’da düzenlenen eğitim programının, 2025 yılında Türkçe konuşan bütün ülkelerde yapılması planlanıyor.

ORTAK TARİHİN ÖĞRETİLMESİ MERKEZLERİ

Vakfın girişimiyle Türk dünyasının birçok şehrinde, ortak tarihin ve değerlerin araştırılması, öğretilmesi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla merkezler açıldı. 2025 yılında bu tür merkezlerin, Yusuf Balasagunlu Kırgızistan Millî Üniversitesinde, El-Farabi Kazak Millî Üniversitesinde ayrıca Azerbaycan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve Macaristan’da açılması planlanıyor.

“TÜRK DİSCOVERY” YOUTUBE KANALI

TKMV, faaliyetlerinde modern çağın yeniliklerine ve teknolojilerine de yer vermektedir. Türk dünyasının maddi ve manevi mirası, kadim gelenekleri ve millî değerleri hakkında programların, belgesellerin yayınlandığı "Türk Discovery" YouTube kanalı da vakfın projelerinden biridir. Millî bayramlar, halı dokuma, ipekçilik, bakırcılık, millî giysiler gibi Türk dünyasına ait sanat ve zanaat gelenekleriyle ilgili programların yayınlanması zamanla daha da genişleyecektir. Ayrıca, ortak Türk müziği de TKMV'nin araştırma ve tanıtım alanlarındadır.

ULUSLARARASI BİLİMSEL PROJELER

Uluslararası projelerde başarıyla yer alan vakfın bilimsel faaliyetleri de takdir edilirken; 13 Aralık 2024'te Paris'te düzenlenen “Dünyanın Leksikografik Haritalanması: 'Divanu Lügati't-Türk'ün 950. Yıl Dönümü" başlıklı uluslararası konferans örnek gösterilebilir. Türk tarihinin bu ortak değerinin bütün dünyaya önemli bir eser olarak tanıtılması vakfın başarılarından biridir.

MEDYA PLATFORMASI

2025 yılında TKMV'nin en büyük projelerinden biri de yakın zamanda hayata geçirilecek. Türk halklarının kültürü ve mirası tek bir platform üzerinden tanıtılmaya başlayacak. "Altın Elma" adı verilen bu platform, vakıf tarafından Azerbaycan’ın kültür alanındaki en büyük medya kaynaklarından biri olan "Edebiyat ve Sanat" portalı ile birlikte gerçekleştirilecek. Proje, vakfın faaliyetlerini Türk devletleri ve Türkçe konuşan halklara ulaştırmayı, Türk dünyası kültür haberlerini her halk için erişilebilir kılmayı, Türklerin ortak kültürünü ve mirasını geniş kitlelere tanıtmayı amaçlıyor.

Şu an platform Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan temsilciliklerine sahiptir, yavaş yavaş Macaristan ve Türkmenistan da dahil edilerek; Bir sonraki aşamada platform, İngilizce, Rusça ve diğer uluslararası dillerde tüm dünyada faaliyetini genişletecek.

YENİ PERSPEKTİFLER

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanlarının 11. Zirve görüşmesi, 2024 yılının Kasım ayında Bişkek'te gerçekleşti. Zirve toplantısı çerçevesinde TKMV, Kırgızistan Cumhuriyeti Millî Tarih Müzesi’nde eşsiz bir serginin açılışını yaptı. Kaşgarlı Mahmud’un kadim mirasına adanmış serginin açılışında TKMV Başkanı Aktotı Raimkulova, Kaşgarlı Mahmud’dan bir alıntı yaparak konuşma yaptı:

"... Tanrı Teâlâ, Türklerin burçlarına baht nurunu yükseltti, onların saltanatını göklere çıkarttı."

Vakıf Tüzüğü'ne göre, 2025 yılında Vakıf Şurası Başkanlığı Kazakistan Cumhuriyeti'ne geçecektir. 2025 yılı Şubat ayında Astana'da vakfın II. Şurası’nın yapılması planlanıyor.

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!